Pacienți internați la Psihiatrie în Harghita, speriați de un urs care se plimbă prin curtea spitalului

Pacienți internați la Psihiatrie în Harghita, speriați de un urs care se plimbă prin curtea spitalului
Publicat: 19/11/2014, 22:30

Potrivit primarului localității Tulgheș, Marcel Vancu, conducerea Spitalului de Psihiatrie a sesizat în scris autoritatea publică locală că ursul a fost văzut de asistentele medicale, de paznici și de pacienți în urmă cu două zile și de atunci în fiecare după-amiază intră în curtea unității spitalicești, în căutare de hrană, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„De două zile, un urs coboară zilnic în incinta Spitalului de Psihiatrie, se plimbă pe alei, intră și în gospodăriile locatarilor din perimetrul spitalului, care mai cresc iepuri, găini, rațe, pe care le-a mâncat. Martorii mi-au spus că este vorba de un urs tânăr. Oamenii sunt înfricoșați, nu este foarte plăcut, în condițiile în care acolo există și o grădiniță (în imediata vecinătate – n.r.), bolnavii se plimbă prin curte până seara târziu și ursul își face apariția după-amiaza, pe la orele 17.00 sau 18.00. Am vorbit să aibă grijă să golească toate tomberoanele din spital că acolo vin în căutare de hrană”, a declarat, miercuri, corespondentului MDIAFAX, primarul Marcel Vancu.

Primarul a înștiințat Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Harghita și conducerea Ocolului silvic din zonă, cerându-le sprijinul.

Directorul executiv al APM Harghita, Domokos László József, a luat legătura cu Direcția Silvică Harghita, care administrează pădurile din zona Tulgheș, precum și cu o asociație de vânătoare, iar pădurarii, vânătorii și inspectorii de mediu monitorizează, în prezent, zona Spitalului de Psihiatrie, fac pânde și încearcă să îndepărteze animalul din localitate, ademenindu-l în pădure.

„În cazul în care ursul va continua să viziteze spitalul, pădurarii îl vor momi în afara localității, în pădure și îl vor împușca, el find considerat un pericol pentru bolnavi și pentru localnici. Cei de la Direcția Silvică ne-au confirmat că pot face acest lucru fără aprobări suplimentare, întrucât au primit o cotă de patru exemplare de urs”, a precizat Domokos László József.

Primarul comunei Tulgheș susține că acesta nu este un caz singular, urșii provocând mari probleme în localitate și în satele învecinate.

„Anul acesta am avut multe probleme, au fost atacate animale, au fost mâncate mai multe vaci, oi, și nu numai la Tulgheș, ci și în satele din jur, la Hagota și la Pintec. Mai nou, avem, însă, câțiva urși relocați – așa se aude prin comună, că au fost aduși din altă parte – care coboară în zonele locuite, au intrat și în câteva gospodării din centrul localității, nu mai vorbesc de zonele limitrofe sau mai izolate. Este un pericol permanent și lumea a intrat în panică”, a conchis Marcel Vancu.

Potrivit evidențelor APM Harghita, în 2014 urșii au atacat și omorât în județul Harghita peste 580 de păsări din gospodăriile locuitorilor, 63 de vite, 79 de oi, cai, porci, capre și iepuri, au distrus zeci de stupine, pagubele la animalele domestice fiind evaluate la aproximativ 250.000 de lei.

De asemenea, urșii au făcut pagube uriașe și în culturile agricole, distrugând în acest an 124 de hectare cultivate cu porumb, 55 de hectare cu cartofi, lanuri de grâu, pomii fructiferi din livezi și vița de vie.

Specialiștii de la APM Harghita, care participă în fiecare an la acțiunile de evaluare, susțin că numărul urșilor care trăiesc în județul Harghita ar fi între 800-900 de exemplare, însă din datele oficiale ale gestionarilor fondurilor cinegetice reiese că numărul acestor animale este de aproximativ 1.350.

Statisticile arată o creștere anuală a efectivelor de urs, începând din 1999, mai accentuată din 2004 și până în prezent.

Specialiștii de la APM susțin că în ultimii ani urșii și-au schimbat comportamentul, nu se mai retrag în păduri, acceptând zone de odihnă în preajma localităților, cum s-a întâmplat anul acesta la Băile Homorod, când o ursoaică și-a făcut bârlog și a dat naștere la trei pui la o depărtare de aproximativ 200 de metri de casele localnicilor și de DN 13 A, care traversează stațiunea.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Se schimbă buletinele. Anunțul făcut de MAI. Se întâmplă din 9 septembrie
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?